ترمیم دندان و بازسازی دندان های تخریب شده

دکتر روشن پور » دندانپزشکی درمانی » ترمیم دندان و بازسازی دندان های تخریب شده

فهرست محتوا

آپشن های ترمیمی دندانپزشکی بهترین روش ها برای ترمیم دندان های آسیب دیده یا از دست رفته هستند که به ارتقای سلامت و عملکرد دهان و دندان کمک می کنند.

مقدمه

ترمیم دندان و پر کردن آن با توجه به شدت و نوع آسیب دیدگی، از شکاف های ریز گرفته تا شکستگی های بزرگ و امتداد یافته تا زیر لثه، با تکنیک های دندانپزشکی مختلفی درمان می شوند. پر کردن دندان شکسته یا باندینگ، کامپوزیت، لمینت یا ونیر کامپوزیتی، روکش دندان، بریج دندان و ایمپلنت دندان همگی آپشن های ترمیم دندان هستند، اما هر کدام از این آپشن های ترمیم دندان با توجه به نوع مشکل و همچنین شدت آن به کار می روند.

برای کمک به درک عمیق تر انواع روش های ترمیم دندان و همچنین انواع پرکننده های دندان ها، این راهنما را گردآوری کرده ایم. توصیه می شود در جهت حفظ سلامت و استحکام دندان های خود این مقاله را از دست ندهید.

معاینه دندان ها(check up)

تفاوت پر کردن دندان و ترمیم دندان

قبل از هر چیزی بهتر است با تفاوت های پر کردن دندان و ترمیم دندان آشنا بشویم. یک تصور اشتباه این است که پر کردن دندان همان ترمیم دندان است، در حالی که این دو به لحاظ فنی با همدیگر تفاوت دارند.

پر کردن دندان: این شیوه دندانپزشکی برای پر کردن حفره دندان به کار می رود. در مقایسه با ترمیم دندان روشی سریع برای درمان مشکل دندان می باشد.

ترمیم دندان: بازیابی عملکرد و همچنین ساختار طبیعی دندان آسیب دیده با استفاده از روش های ترمیم دندان های شکسته، لب پر شده، ترک خورده و غیره است.

به طور کلی پر کردن دندان زیر مجموعه آپشن های ترمیم دندان به شمار می رود.

چه زمانی باید دندان را پر کرد ؟

علائمی که زمان پر کردن دندان ها را نشان می دهند عبارتند از:

  • مشاهده لکه های تیره بر روی دندان ها
  • مشاهده حفره در دندان
  • وجود علائم سایش در دندان
  • پوسیدگی دندان
  • در صورتی که در نواحی حاصی از دندان غذا گیر کند.
  • ترک یا شکستگی دندان

انواع پرکننده ها برای پر کردن دندان کدامند ؟

پرکننده های متنوعی برای پر کردن دندان وجود دارند. دندانپزشک متخصص با توجه به شرایط دهان و دندان بیمار، اندازه حفره ایجاد شده در دندان و همچنین محل پوسیدگی بهترین مواد برای پر کردن دندان را انتخاب می کند.

پر کننده آمالگام نقره

ترکیبات: نقره، قلع، روی، مس و جیوه

قیمت ارزان

معمولا دوام بالای دارد

بدون خونریزی و عوارض جانبی

 

پرکننده کامپوزیتی

ترکیبات: رزین و مواد پرکننده پلاستیکی

مطابقت بالا با رنگ دندان

هر روز در حال بهتر شدن هستند

 

روش نوین بایومیمتیک

روش های نوین بایومیمتیک از کامپوزیت و باندینگ و ایزولیشن دندان بصورت کامل استفاده میکنند

سعی دارند دندان را به همان فرم بیوزیستی بازسازی کنند و موادی به کار ببرند که خواص فیزیکی آنها مشابه مواد خود دندان باشد.

 

پرکننده سرامیکی

ترکیبات: پرسلن(اکسید فلزات)

مقاومت بالاتر در برابر سایش و لکه در مقایسه با پر کننده های کامپوزیتی

گران تر از مابقی پر کننده ها

هم رنگ دندان

دندانپزشک چگونه روش مناسبی را برای ترمیم دندان انتخاب می کند؟

دندانپزشکان ده ها نوع ترمیم دندان را انجام می دهند، از پر کردن کم تهاجمی گرفته تا ایمپلنت های دندانی تهاجمی و در عین حال کاملاً ترمیمی. دندانپزشک چه تکنیک ها و موادی را برای ترمیم دندان های آسیب دیده در نظر می گیرد؟ دندانپزشک قبل از توصیه هر کدام از شیوه های ترمیم دندان های آسیب دیده، چندین فاکتور را به دقت ارزیابی می کند. این فاکتورها به شرح زیر می باشند:

  • میزان و نوع آسیب: یکی از اولین چیز هایی که دندانپزشک قبل از توصیه به ترمیم دندان ارزیابی می کند، نوع و میزان آسیب است. به عنوان مثال، پر کردن دندان ممکن است برای بازیابی کامل عملکرد دندانی که دارای حفره کوچک است موثر باشد. با این حال، اگر دندان به دلیل پوسیدگی زیاد ترک بخورد، پرکردن تفاوت چندانی در عملکرد آن ایجاد نخواهد کرد. در عوض، در این شرایط ممکن است دندانپزشک برای رفع این مشکل از تاج دندان استفاده کند. به همین ترتیب، نه پرکننده و نه روکش نمی توانند به جایگزینی دندان های از دست رفته کمک کنند. در صورت از دست دادن دندان، دندانپزشک ممکن است بریج، دندان مصنوعی یا ایمپلنت را توصیه کند.
  • محل آسیب: محل آسیب، نوع و میزان آن نیز در انتخاب روش ترمیم دندان نیز مهم هستند. به عنوان مثال، اگر شکستگی در سطح دندان باشد، دندانپزشک ممکن است از روش انله استفاده کند. با این حال، اگر آسیب به زیر سطح دندان گسترش یابد، ممکن است دندانپزشک اینله را برای ترمیم دندان توصیه نماید.
  • علت آسیب: علت آسیب به دندانپزشک کمک می کند تا او بتواند برای پیشگیری از مشکلات بیشتر، مسیر درمانی مناسبی را انتخاب کند. به عنوان مثال، اگر دندان بیمار به دلیل دندان قروچه لب پر شده باشد، دندانپزشک ممکن است علاوه بر روکش، محافظ دهان را برای محافظت بیشتر از دندان ها توصیه کند. اگر بیمار به دلیل بیماری پریودنتال دندان هایش دچار شکستگی شوند، دندانپزشک با توجه به این شرایط از شیوه های موجود برای ترمیم دندان شکسته استفاده خواهد کرد.
  • طول دوره بهبودی: یکی دیگر از فاکتورهای تاثیرگذار بر انتخاب بهترین شیوه ترمیم دندان مدت زمان بهبودی است. طول دوره بهبودی در درمان های مختلف متغیر می باشد. به عنوان مثال، پر کردن دندان و تاج در مقایسه با ایمپلنت و سایر روش های تهاجمی‌تر به زمان بهبودی کمتری نیاز دارند. به عبارت دیگر مدت زمان بهبودی ایمپلنت ها و سایر روش های تهاجمی تر ممکن است چند روز تا ماه ها به طول بیانجامد. دندانپزشک معمولا با بیمار در مورد زمان های بهبودی احتمالی برای هر کدام از گزینه های ترمیم صحبت می کند و توصیه هایی را بر اساس نیازهای بیمار و آنچه که بیمار می تواند انجام دهد، ارائه می دهد.

با این اوصاف، می توان این‌گونه نتیجه گرفت که یک دندانپزشک قبل از آغاز ترمیم دندان چندین فاکتور را در نظر می گیرد.

ترمیم دندان با مواد کامپوزیتی

روش های ترمیم دندان

پر کردن یا باندینگ: باندینگ را می توان پر کردن دندان نیز معنا کرد. گاهی اوقات بنا به دلایلی بخشی از مینای دندان دچار شکستگی می شود؛ به طوری که شاهد یک سوراخ بزرگ یا کوچک در دندان می شوید. این سوراخ باعث می شود تا مواد غذایی در آن تجمع پیدا کنند و به عفونت دندان و در نهایت به خراب شدن کامل دندان بیانجامند. بهترین آپشن درمانی برای دندان هایی که در این وضعیت قرار دارند، استفاده از رزین برای پر کردن مینای دندان است. در باندینگ بدون نیاز به جراحی، دندانپزشک برای قرار دادن رزین در محل شکستگی از ژل و مایع چسبنده استفاده می کند. سپس در پایان کار برای افزایش کیفیت و ماندگاری باندینگ دندان و همچنین سفت کردن رزین، از اشعه فرابنفش استفاده خواهد کرد.

کامپوزیت: درصورتی‌که تنها یک بخش کوچکی از مینای دندان دچار شکستگی شده باشد، دندانپزشک معمولا اقدام به پر کردن دندان می کند. کامپوزیت یکی از شیوه های ترمیم دندان های شکسته‌ جلویی است که دندانپزشک برای ترمیم آنها از رزین کامپوزیت همرنگ دندان استفاده می کند. کامپوزیت یک روش ساده است که معمولاً نیازی به بی حس کردن دندان ندارد. برای چسباندن دندان، ابتدا دندانپزشک سطح آن را با مایع یا ژل اچینگ می کند تا زبر شود و مواد کامپوزیت به آن بچسبند. در مرحله بعد، دندانپزشک یک ماده چسبنده را روی دندان می کشد و سپس یک رزین همرنگ دندان را روی آن قرار می دهد. دندانپزشک پس از شکل دادن به مواد کامپوزیت و شبیه تر کردن آن به دندان طبیعی، از نور ماوراء بنفش برای سفت شدن مواد استفاده می کند.

لمینت یا ونیر کامپوزیتی: لمینت به ونیر پرسلن یا سرامیکی اطلاق می شود و ونیز کامپوزیتی از جنس کامپوزیت می باشد. ونیر دندان یک پوسته نازک از مواد کامپوزیت پرسلن یا رزین همرنگ دندان است که تمام جلوی دندان را می پوشاند. ونیر دندان یک راه عالی برای ترمیم دندان و بهبود ظاهر لبخند شماست. این پوسته های نازک از مواد پرسلان یا کامپوزیت ساخته شده اند که به قسمت جلویی دندان ها چسبانده می شوند. ونیر کامپوزیتی یا لمینت را می توان برای ترمیم دندان شکسته، پنهان کردن تغییر رنگ دندان های طبیعی و یا پر کردن شکاف بین دندان ها استفاده کرد که به طور کلی لبخند زیبایی را به شما هدیه می دهد. ونیرهای دندانی به گونه ای طراحی شده اند که طبیعی به نظر برسند و به حداقل نگهداری نیاز داشته باشند.

روکش دندان: روکش دندان یا کراون برای ترمیم دندان های شکسته ای استفاده می شود که شدت شکستگی آنها وسیع می باشد. مهم ترین هدف از روکش دندان شکسته حفاظت از ریشه و همچنین حفظ زیبایی ظاهری دندان می باشد. این تکنیک درمانی درصورتی استفاده می شود که دیگر دندان شکسته قابل ترمیم نباشد. در این شرایط برای پوشاندن کلاهک دندان از کراون یا همان روکش دندان استفاده می کنند که مانند پروتز دندانی عمل می کند؛ زیرا برای جایگزینی با تاج صدمه‌دیده دندان استفاده می شود. روکش دندان در سه نوع موجود می باشد: تمام سرامیک، فلزی سرامیکی و تمام فلزی که با توجه به بودجه و نیاز درمانی بیمار یکی از سه مورد را انتخاب می کنند.

بریج دندان: تکنین دیگر برای ترمیم دندان بریج دندانی است. بریج در زبان انگلیسی به معنای پل است که در دندانپزشکی از این تکنیک برای پر کردن شکاف های بین دندان های از دست رفته استفاده می کنند. گاهی در اثر شکستگی دندان ممکن است که فاصله‌ای بین دندان ها ایجاد شود و در اثر این شکاف ممکن است دندان های باقی مانده به سمت آن فضای خالی حرکت نمایند. در صورتی که این شکاف یا فاصله از بین نرود، بیمار با مشکلاتی مانند بیماری های لثه‌ای، اختلال در مفصل گیجگاهی فکی و غیره مواجه خواهد شد. در این شرایط برای پر کردن این شکاف از بریج دندان استفاده می کنند. پل دندانی را بر روی دندان های طبیعی یا ایمپلنت شده در اطراف این شکاف موجود قرار می دهند. در واقع این دندان ها حکم تکیه گاه را برای بریج دندانی دارند. دندانپزشک با توجه به محل دندان های افتاده و همچنین کارایی آنها اقدام به انتخاب بریج دندانی مناسب می کند.

ایمپلنت دندان: اینکه اینجا ایمپلنت ها رو ذکر کرده ایم به این دلیلد است که ایمپلنت های دندانی نیز راهی برای بازسازی و بازیابی دندان ها هتسند و ایمپلنت های دندانی درواقع راهی ایمن و موثر را برای بازیابی دندان شکسته و بهبود تدریجی سلامت کلی دهان شما ارائه می کنند. ایمپلنت ها پایه محکمی برای دندان های جایگزین ایجاد می کنند و مانند دندان های واقعی عمل می نمایند و به شما این امکان را می‌دهند که غذا بخورید، لبخند بزنید، صحبت کنید و با اعتماد به نفس تعامل داشته باشید.

همان طور که گفته شد، بسته به شدت شکستگی، گزینه های درمانی ممکن است از ترمیم های جزئی مانند باندینگ یا پرکردن ساده دندان تا روش های گسترده‌تر مانند درمان ریشه یا عصب کشی کانال و روکش دندان متغیر باشند. اگر آسیب خفیف تا متوسط ​​باشد، ایمپلنت دندان معمولاً ضروری نیست.

ایمپلنت های دندانی عمدتاً برای جایگزینی دندان های از دست رفته استفاده می شوند، اما می توانند به ترمیم دندان هایی که شکستگی یا آسیب دیدگی شان شدید است کمک کنند. هنگامی که شکستگی دندانی غیرقابل ترمیم به نظر می‌رسد، کشیدن دندان ممکن است ضروری باشد. پس از کشیدن دندان شکسته، یک ایمپلنت دندانی را می توان در سوکت خالی قرار داد تا به عنوان جایگزین ریشه دندان عمل کند.

مزایای ایمپلنت های دندانی برای بازیابی کردن دندان های شکسته(restore)

استفاده از ایمپلنت های دندانی برای بازیابی دندان های شکسته چندین مزیت را دارد:

  • پایداری و دوام: ایمپلنت های دندانی پایه ای پایدار برای دندان های مصنوعی ایجاد می کنند و دوام و عملکرد طولانی مدت و قابل مقایسه با دندان های طبیعی را ارائه می دهند.
  • حفظ استخوان فک: با جایگزینی ریشه دندان از دست رفته، ایمپلنت های دندانی به حفظ استخوان فک اطراف، جلوگیری از تحلیل استخوان و حفظ ساختار صورت کمک می کنند.
  • ظاهر طبیعی: کراون ها یا بریج هایی که از ایمپلنت پشتیبانی می کنند، ظاهر دندان های طبیعی را تقلید می کنند و به طور یکپارچه با دندان های اطراف شما ترکیب می شوند تا لبخندی طبیعی داشته باشید.
  • بهبود جویدن و صحبت کردن: ایمپلنت های دندانی کارایی جویدن و وضوح گفتار را بازیابی می کنند و به بیماران اجازه می‌دهند تا با اطمینان غذا بخورند، صحبت کنند و لبخند بزنند.

سوالات متداول

  1. بهترین روش برای ترمیم دندان کدام است؟ بهترین روش برای ترمیم دندان با توجه به شدت و میزان آسیب دیدگی دندان و میزان صدمه به عاج و مینای دندان انتخاب می شود.
  2. آیا دندان شکسته را می توان ترمیم کرد؟ بله، دندان شکسته را با توجه به شدت آسیب دیدگی و نوع آسیب با تکنیک های مختلفی می توان درمان کرد..
  3. هزینه ترمیم دندان چقدر است؟ هزینه ترمیم دندان با توجه به شدت آسیب دیدگی، تکنیک انتخابی و مناسب برای ترمیم، متریال به کار رفته برای ترمیم، دستمزد دندانپزشک، کلینیکی که به آن مراجعه می کنید و عوامل دیگر متغیر می باشد.
  4. آیا دندان آسیب دیده به خودی ‌خود ترمیم می شود؟ خیر، دندان ها برخلاف استخوان های بدن قادر به ترمیم خود نیستند. برای ترمیم دندان آسیب دیده باید از اقدامات دندانپزشکی استفاده کرد.
همین حالا تماس بگیرید