آنچه در این مقاله میخوانید
عصب کشی دندان یکی از خدمات تخصصی دندانپزشکی محسوب میشود که نیاز به دقت و مهارت بالا دارد. عصب کشی بد باعث بروز عفونت یا درد پس از آن میشود.
در مورد عصب کشی دندان چقدر اطلاعات دارید؟ آیا با عوارض آن آشنایی دارید؟ میدانید چرا یک دندان نیاز به عصب کشی پیدا میکند؟ گاهی با وجود مراقبت درست و منظم از دندانها، پرهیز از مصرف مواد غذایی و نوشیدنیهای مضر و مراجعه منظم به دندانپزشک، دندانها دچار پوسیدگی میشوند یا با مشکلات دیگری روبرو میشوند. زمانی که دندان بپوسد دچار عفونت میشود و وقتی این عفونت به ریشه دندان برسد میتواند درد شدیدی ایجاد کند. در این زمان تنها راه چاره و خلاصی از این درد عصب کشی است. در ادامه می خواهیم به موضوع درمان کانال ریشه دندان بپردازیم. با ما همراه باشید.
درمان کانال ریشه یا عصب کشی دندان چیست؟
معادل انگلیسی عصب کشی دندان Root Canal Treatment است. درمان کانال ریشه یکی از خدمات دندانپزشکی و برخی از تکنیکهای آن نوعی جراحی دندان هستند. این جراحی دندان اندودنتیک شامل برداشتن قسمت مرکزی و نرم دندان (پالپ) است. پالپ از عصبها، بافت همبند و رگهای خونی تشکیل شدهاست که به رشد دندان کمک میکنند. این فرایند درمانی برای ترمیم و نجاتدادن دندانی که بهشدت پوسیده یا عفونی شدهاست، استفاده میشود. در اکثر موارد، این درمان توسط یک دندانپزشک عمومی یا دکتر متخصص عصب کشی دندان و درحالیکه تحت بیحسی موضعی هستید انجام میشود.
درمان کانال ریشه برای چه منظور انجام میشود؟
هنگامی که بافت عصبی یا پالپ دندان آسیب میبیند، تجزیه میشود و باکتریها در اتاق پالپ شروع به تکثیرشدن میکنند. باکتریها و سایر اجزای باقیمانده پوسیده میتوانند باعث عفونت یا آبسه دندان شوند. آبسه، یک کیسه پر از چرک است که در انتهای ریشههای دندان ایجاد میشود. آبسه زمانی رخ میدهد که عفونت تا انتهای ریشههای دندان گسترش پیدا میکند. عفونت در کانال ریشه دندان میتواند باعث بروز موارد زیر شود:
- ورمی که ممکن است به سایر نواحی صورت، گردن یا سر گسترش پیدا کند.
- تحلیل استخوان در اطراف نوک ریشه.
این عفونت ممکن است گسترش پیدا کند و موجب ازدسترفتن دندان شود، به همین خاطر به عصب کشی یا درمان کانال ریشه نیاز است.
عصب کِشی یا عصب کُشی؛ کدام درست است؟
از همین ابتدای کار بهتر است تکلیفمان را با تلفظ نام این روش درمانی مشخص کنیم. بسیاری از افراد در طول فرایند درمان خود، اصطلاح عصب کِشی را به اشتباه «عصب کُشی» میگویند. این عمل درمانی در زبان انگلیسی و اصطلاح علمی Root Canal Therapy (درمان کانال ریشه) نام دارد که به اختصار RCT نیز نوشته میشود. عدهای از دندانپزشکها نیز ترجیح میدهند که از عبارت «درمان کانال ریشه» به جای عصبکِشی استفاده کنند.
مطالب دیگر ما: پیشنهاد می کنیم مقاله “سفید کردن دندان” را نیز مطالعه فرمائید.
خطرات از بین نبردن عصب دندان
علاوه بر آبسهی دندان و عفونت شدیدی که در کانال ریشه دندان رخ میدهد، از بین نبردن کانال عصبی دندان با خطرات زیر نیز همراه خواهد بود:
- تورم صورت، بهخصوص گونهها و گردن
- ریزش استخوان در اطراف ریشهی عصب دندان
- سوراخ شدن دندان و لثه
- پوسیدگیهای عمیق
-
درد مداوم
یکی از علائمی که نشان میدهد دندان شما ممکن است به عصب کشی نیاز داشته باشد درد مداوم دندان است که همیشه شما را آزار میدهد یا ممکن است هر از گاهی برطرف شود، اما همیشه برمی گردد.
این درد را ممکن است در اعماق استخوان دندان احساس کنید یا ممکن است احساس درد در صورت، فک یا سایر دندان های خود داشته باشید.
عوارض احتمالی عصب کشی دندان
ممکن است پس از عصب کشی مشکلات جدیدی در دندان اتفاق بیفتد. از جمله مشکلات احتمالی که بعد از عصب کشی دندان رخ میدهد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عفونت ریشه دندان عصب کشی شده به دلیل باقی ماندن مقدار اندکی باکتری در کانال ریشه دندان
- ترک خوردگی ریشه دندان
- ورود مجدد به باکتریها به داخل دندان به دلیل تجزیه مواد آب بندی کانال ریشه با گذشت زمان
راههایی برای جلوگیری از مشکلات عصب دندان
برای اینکه پوسیدگی و مشکلات دندان به ریشه نرسد، رعایت بهداشت دندان بسیار ضروری و مفید خواهد بود. به خاطر داشته باشید که سالم و تمیز نگه داشتن دندانها از بروز بسیاری از مشکلات به شدت پیشگیری میکند.
این نکات را برای سالم نگه داشتن دندانهای خود رعایت کنید:
- حداقل دو بار در روز دندانهای خود را مسواک بزنید.
- حداقل روزی یک مرتبه بین دندانهای خود نخ دندان بکشید.
- از خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید.
- هر ۶ ماه یک بار برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید.
- حداقل یک بار در سال برای پاکسازی عمیق دندانهایتان به دندانپزشک مراجعه کنید.
- مصرف مواد شیرین و کربوهیدراتها را کاهش دهید.
- بعد از مصرف غذاهای قندی، به سرعت دندانها را مسواک زده و دهان خود را بشویید.
مراقبت بعد از عصب کشی دندان چندان دشوار نیست و برای مشا محدودیت ایجاد نمیکند و یک روز پس از عصب کشی میتوانید به کارهای روزانه خود بازگردید. اما شما باید از جویدن مواد غذایی و خوراکیها با دندان آسیبدیده که به تازگی آنرا عصب کشی کردهاید خودداری کنید.